Search
  • pekka352

Vuosi on vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta, vaikka tarkoitus oli tuottaa äärimmäisen mielenkiintoista sisältöä blogiin hyvinkin säännöllisesti. Koetetaan nyt vähän kiriä tämänkin kanssa, niin joskus ehkä saavutetaan se maaginen raja, että kirjoituksiani lukee joku muukin kuin minä itse.


Pandemian värittämä vuosi 2021 oli täynnä erilaisia kommelluksia ja terveyshaasteita, joiden varjolla oma liiketoimintani muuttui sivutoimisesta täyspäiväiseksi. Päädyin lopettamaan päivätyöni, kun elämä kroonisen sairauden kanssa alkoi näkyä kyvyssä sitoutua tiukkoihin deadlineihin ja pitkiin työpäiviin, joita päivätyö olisi jatkuvasti vaatinut. Nyt tätä täyspäiväistä (muttei täyspäistä) yrittämistä on takana kolmisen kuukautta ja homma rullaa varsin mukavasti. Hieman huvittavaa onkin, että yrittäjänä työpäivien tahti on ollut kevyempi ja työhön liittyvät paineet pienempiä kuin palkkatyöläisenä. Toki myös oma terveystilanteeni on kohentunut ja mieli sitä myöten kaiken kaikkiaan kirkkaampi, joten työtehtävienkin hoitaminen tuntuu helpommalta tällä hetkellä.


Vuonna 2021 suunnittelin lähes kolmekymmentä omakotitaloa ja vapaa-ajan asuntoa. Hirsitaloja, suurelementtitaloja, kivitaloja. Jätevesijärjestelmiä, hulevesijärjestelmiä. Maalämpöpumppuja, ilmavesilämpöpumppuja, puukattiloita. Ilmanvaihtoa laidasta laitaan. Pientalojen lainalaisuudet ja yleiset kompastuskivet ovat tulleet hyvinkin tutuksi. On myös saanut tutustua eri kuntien vaatimuksiin esimerkiksi kanavaeristysvahvuuksien tai hulevesien viivytysjärjestelmien mitoituksen suhteen. Käytäntöjä on huhujen mukaan yhtenäistetty viime vuosina (ainakin PK-seudulla), mutta varianssia tuntuu edelleen löytyvän melkoisen paljon.


Työnjohtolistalla on ollut lähes yhtä monta kohdetta kuin suunnittelupöydälläkin. Jotkin kohteet työllistävät enemmän, jotkin vähemmän. Jokainen kohde on yksilö ja omakin ajankäyttöni luonnollisesti vaihtelee sen mukaan, miten työmaat etenee. Olen myös saanut tavata muita työnjohtajia ja saanut ammentaa kokeneemmilta hyviä käytäntöjä. Toivottavasti myös saanut itse jakaa jotain opettavaa kollegoille.


Onni on ollut hyvät yhteistyökumppanit. Erityismaininnan ansaitsee VJ Group Oy:n pojat Ville ja Jarno (www.lvikroger.fi). Näiden ukkojen varaan on uskaltanut luottaa monia omia työnjohtokohteitani, eikä ole tarvinnut stressata, miten hommat hoituu. Uskon, että yksinyrittäjänä menestymisen sala lienee hyvissä yhteistyökumppaneissa.


Toisen erityismaininnan ansaitsee tämän hetken merkittävin asiakkaani, OG KaS. Yhteistyötä on tehty nyt eri tavoin yli vuosikymmenen ajan ja edessä toivon mukaan on vielä useampia yhteisiä vuosikymmeniä.


Vuonna 2022 liikevaihto todennäköisesti kasvaa kuusinumeroiseksi, joten suunnitelman mukaan edetään. Suunnitelmissa on kasvua, mutta homma pyritään pitämään rauhallisena ja edelleen tärkein arvo on siinä, että ihmisille jää hyvä mieli yhteistyöstä kanssani. Myös asiakas on yhteistyökumppani, koska yhdessä tätä hommaa tehdään.


Palataan vuoden päästä,

Pekka  • Pekka

Noniin. Ekat puoltoista vuotta yrittäjyyttä takana ja sainpas aikaiseksi päivittää nettisivut, sekä lisäillä tänne myös blogin, jossa voisin turinoida kaikenlaista LVI-maailmasta, rakentamisesta ja muutenkin ajatuksistani mitä tulee työelämään ja, itteni tuntien, varmaan välillä muuhunkin. Asiakkaat on sen varmaan huomanneetkin, että mulla on tapana jaaritella ja paasata välillä muustakin kuin putkimiehen töistä. No ainakin saatte aidon kohtaamisen meikäläisen kanssa. :]


Niin mutta se esittäytyminen. Mä oon kohta ikämiesluokkaan menevä yrittäjä Oulusta. Tai no Järvenpäässähän mä asun ja toimin, mutta oululainen minä olen. Mulla on kymmenisen vuotta kokemusta insinöörin työstä ja sitä ennen asennushommista, lähinnä automaatiopuolelta. Valtaosan urastani oon tehnyt suunnitteluhommia, mutta mahtuupa tuohon väliin erittäin opettava ja hieno ajanjakso lääketeollisuuden rakentamisen ja ylläpidon parissa. Olen ikuisesti kiitollinen, että sain sen muutaman vuoden kokemuksen hieman kovemman ja tarkemman tekemisen maailmasta. Niitä teollisuuden oppeja kun voi viedä tänne "kevyemmän" rakentamisenkin maailmaan!


Aloitin tämän omissa nimissä tekemisen 2018-19 taitteessa, kun lähiomaisten hankkeeseen tarvittiin LVI-suunnittelua ja työnjohtoa. Siinä sitten mietin, että tässäpä ois varmaan aika laittaa se toiminimi pystyyn ja ehkä tätä voi jonain kauniina päivänä myydä ihan palvelunakin ihmisille. No se kaunis päivä tuliki melko äkkiä vastaan ja muutin toiminimen osakeyhtiöksi, kun tarjouspyyntöjä alkoikin tulla sen verran, että tätä hommaa pystyi tekemään jatkuvana sivutoimisena kaiken muun ohessa. Pääasiassa suunnittelua ja työnjohtoa, mutta jonkin verran asennustöitäkin tuli heti alussa tehtyä. Koulutukseltanihan minä olen putki-insinööri ja nuo asentamisen salat on tullut tässä vuosien varrella opeteltua. Ja se opetteluhan jatkuu läpi uran, valmiiksi näissä hommissa ei tule koskaan.


Vuosi 2020 oli monessa mielessä tapahtumarikas sekä mulle että muulle maailmalle, mutta oma sairastuminen varmaan vaikutti eniten yrittäjänäkin toimimiseen. Loppuvuosi meni lähes täysin huilatessa ja melkeinpä pelkästään pakolliset velvoitteet tuli hoidettua. Tästä kiitos niille asiakkaille, jotka ymmärsi yskän ja suhtautui asiaan inhimillisesti! Neurologiset vaivat on siinäkin mielessä hankalia, että aikataulutuksessa pitää aina mennä päivä kerrallaan.


Uusi vuosi on alkanut siinäkin mielessä mukavasti, että yrittäjä alkaa olla jiirissä ja valmiina uusiin haasteisiin. Tavoitteet tuleville vuosille on ylöskirjattu ja ne mielessä mennään eteenpäin. Minulla on ollut yrittäjänä yksi periaate ylitse muiden: asiakkaalla tulee jäädä hyvä mieli kohtaamisesta kanssani. Arvoni yrittäjänä pyörivät hyvin vahvasti inhimillisyyden ja avoimuuden ympärillä. Sinun projektisi on myös minun projektini. Sinun kotisi ei välttämättä ole minun kotini, mutta suhtaudun siihen kyllä kotina.


Tehdään asioita yhdessä!


-Pekka


11 views0 comments